Huiskamerconcerten van Mariëtte Hehakaya

Mariëtte Hehakaya is pianist en componist. Zij werkte mee aan vele opnames en heeft cd’s op haar naam staan. Op haar dertigste werd zij getroffen door een herseninfarct. Vanaf haar achtste rugwervel raakte zij volledig verlamd. Met een enorme wilskracht begon ze aan haar revalidatieproces. Door elektronische impulsen werden haar benen gestimuleerd, waarna zij onder begeleiding van een fysiotherapeut weer leerde lopen. Haar vingers herkenden de toetsen van de piano weer, en door eindeloos piano te studeren, leerde zij opnieuw de noten van blad te vertalen en door te geven aan haar vingers. Uren van studeren en werken achter de vleugel zorgden voor resultaat.

Mariëtte’s kortetermijngeheugen is blijvend aangetast. Ze weet als ervaringsdeskundige als geen ander dat fietsen en pianospelen enorm belangrijk zijn om je motoriek te herstellen.

Sinds enkele jaren leert Mariëtte ook pianospelen aan mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel om hun fijne motoriek en oplossend vermogen te trainen of te vergroten. Hiervoor heeft zij een eigen methodiek ontwikkeld. Daarnaast componeert zij, geeft ze les aan hooggevoelige kinderen, en coacht ze jonge talentvolle kinderen voor het podium of het conservatorium. Mariëtte geeft concerten, en maakt muziek voor theater waarvan één van de groepen bestaat uit mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.

Mariëtte Hehakaya fietst ook mee in de ‘Krachttoer voor Hersenletsel’, daarnaast speelt ze haar zelf gecomponeerde kamermuziek voor Hersenletsel. Een prachtig initiatief dat stichting BreinPijn Nederland van harte ondersteunt. Help Mariëtte hier of hier.

 

Huiskamerconcerten voor Hersenletsel door Mariëtte Hehakaya